Description

Krémová hrachová polévka z uzeného vývaru

Hrachová polévka POKUS na slovo krémová.

Yield
6 Servings
Preparation time
15 minut
Cooking time
1 hodina, 20 minut
Total time
1 hodina, 35 minut
Instructions

 

Z čerstvých uzený žeber připravíte dvě výtečná jídla. Uzený vývar použijete jako základ syté a husté hrachové polévky a z uvařeného obraného masa uzených žeber připravíte vynikající šunkofleky.

Ingredience pro:

6 porcí

Na uzený vývar

  • 2 kg uzených žeber
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 6 kuliček celého černého pepře

Na polévku

  • 300 g zeleného sušeného hrachu
  • 5 lžic oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 lžička soli

Na krutony

  • 2 ks pečiva
  • 2 lžíce oleje
  • Hrách namočte na noc do studené vody (cca 1 díl hrachu, 3 díly vody). Uzené maso opláchněte a společně s cibulí a kořením uvařte doměkka ve větším množství vody, potrvá to asi 45 minut. Maso oberte, uzený vývar přeceďte a uschovejte.
  • Na druhý den očistěte cibuli a kořenovou zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky a vše krátce opečte na oleji ve větším hrnci. Ke konci smažení přidejte i dva stroužky prolisovaného česneku.
  • Hrách sceďte a přidejte do hrnce k zelenině. Zalijte uzeným vývarem (budete ho potřebovat asi 1,5 litru, případně tekutinu doplňte vodou), přidejte bobkový list a zvolna vařte asi hodinu, až se hrách začne rozpadat. Ke konci varu opatrně dosolte, přidejte špetku mletého pepře, špetku kurkumy, majoránku a kdo má rád, může přidat ještě stroužek prolisovaného česneku. Vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  • Zatímco se polévka vaří, připravte si oblohu. Na krutony rozehřejte troubu na 200 stupňů, starší pečivo (nebo i chléb) nakrájejte ostrým nožem na kostičky, zakápněte olejem, rozložte na plech vyložený papírem na pečení a v troubě opečte dokřupava, postačí vám asi 10 minut (po pěti minutách je promíchejte).
  • Připravte na stůl mističky s oblohou – do jedné dejte kousky obraného uzeného masa, do druhé krutony, do třetí můžete nakrájet čerstvé bylinky (ideálně petrželovou nať a majoránku) a nechte hosty, ať si každý svůj talíř polévky dotvoří sám.

Moje tipy: Mám ráda, když je v polévce „do čeho kousnout“, proto ještě bokem krátce osmažím na troše másla na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a přidám do misek při servírování. Polévka z uzeného vývaru má silnější chuť, můžete ho ale nahradit zeleninovým vývarem (i vodou) a podávat i vegetariánům. Kousky uzeného na oblohu klidně nahraďte dokřupava vysmaženou slaninou nebo kouskem opečeného párku či jiné uzeniny.

Poznámky

POKUS na slovo krémová

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer