Krémová hrachová polévka z uzeného vývaru
Hrachová polévka POKUS na slovo krémová.
Z čerstvých uzený žeber připravíte dvě výtečná jídla. Uzený vývar použijete jako základ syté a husté hrachové polévky a z uvařeného obraného masa uzených žeber připravíte vynikající šunkofleky.
Ingredience pro:
6 porcí
Na uzený vývar
- 2 kg uzených žeber
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- 6 kuliček celého černého pepře
Na polévku
- 300 g zeleného sušeného hrachu
- 5 lžic oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 celer
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička kurkumy
- 1 špetka mletého černého pepře
- 1 lžička soli
Na krutony
- 2 ks pečiva
- 2 lžíce oleje
- Hrách namočte na noc do studené vody (cca 1 díl hrachu, 3 díly vody). Uzené maso opláchněte a společně s cibulí a kořením uvařte doměkka ve větším množství vody, potrvá to asi 45 minut. Maso oberte, uzený vývar přeceďte a uschovejte.
- Na druhý den očistěte cibuli a kořenovou zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky a vše krátce opečte na oleji ve větším hrnci. Ke konci smažení přidejte i dva stroužky prolisovaného česneku.
- Hrách sceďte a přidejte do hrnce k zelenině. Zalijte uzeným vývarem (budete ho potřebovat asi 1,5 litru, případně tekutinu doplňte vodou), přidejte bobkový list a zvolna vařte asi hodinu, až se hrách začne rozpadat. Ke konci varu opatrně dosolte, přidejte špetku mletého pepře, špetku kurkumy, majoránku a kdo má rád, může přidat ještě stroužek prolisovaného česneku. Vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Zatímco se polévka vaří, připravte si oblohu. Na krutony rozehřejte troubu na 200 stupňů, starší pečivo (nebo i chléb) nakrájejte ostrým nožem na kostičky, zakápněte olejem, rozložte na plech vyložený papírem na pečení a v troubě opečte dokřupava, postačí vám asi 10 minut (po pěti minutách je promíchejte).
- Připravte na stůl mističky s oblohou – do jedné dejte kousky obraného uzeného masa, do druhé krutony, do třetí můžete nakrájet čerstvé bylinky (ideálně petrželovou nať a majoránku) a nechte hosty, ať si každý svůj talíř polévky dotvoří sám.
Moje tipy: Mám ráda, když je v polévce „do čeho kousnout“, proto ještě bokem krátce osmažím na troše másla na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a přidám do misek při servírování. Polévka z uzeného vývaru má silnější chuť, můžete ho ale nahradit zeleninovým vývarem (i vodou) a podávat i vegetariánům. Kousky uzeného na oblohu klidně nahraďte dokřupava vysmaženou slaninou nebo kouskem opečeného párku či jiné uzeniny.
POKUS na slovo krémová