Kompoty

Kompot označuje ovoce, které je žádoucím způsobem tepelně zpracované.

Dělení

Kompoty bývají čerstvé nebo uskladněné ve sklenicích nebo v plechovkách. V plechovkách jsou zpravidla vyráběné ve velkovýrobnách. Do sklenic se ovoce umisťuje především při domácí výrobě pro jednoduchý postup. Čerstvý kompot není konzervován a je určen pro brzkou konzumaci.

Výroba kompotu

Ovoce se dle druhu očistí a upraví. Jestliže se jedná o ovoce větší, je žádoucí ho rozřezat. Umístí se do hrnce, zalije se vodou s přidaným cukrem či umělými sladidly (je možné přidat i některé koření jako je například skořice nebo hřebíček) a vaří se až do doby požadované konzistence. Zpravidla tekuté s obsahem netekutých částí.

Konzumace

Čerstvý kompot se konzumuje za tepla a to pro zahřátí nebo za studena pro osvěžení. Je možné ho nadále zpracovávat například do dezertů nebo míchaných nápojů.

Další volby

Kompot – Wikipedie (wikipedia.org)

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer