Kompoty
Kompot označuje ovoce, které je žádoucím způsobem tepelně zpracované.
Dělení
Kompoty bývají čerstvé nebo uskladněné ve sklenicích nebo v plechovkách. V plechovkách jsou zpravidla vyráběné ve velkovýrobnách. Do sklenic se ovoce umisťuje především při domácí výrobě pro jednoduchý postup. Čerstvý kompot není konzervován a je určen pro brzkou konzumaci.
Výroba kompotu
Ovoce se dle druhu očistí a upraví. Jestliže se jedná o ovoce větší, je žádoucí ho rozřezat. Umístí se do hrnce, zalije se vodou s přidaným cukrem či umělými sladidly (je možné přidat i některé koření jako je například skořice nebo hřebíček) a vaří se až do doby požadované konzistence. Zpravidla tekuté s obsahem netekutých částí.
Konzumace
Čerstvý kompot se konzumuje za tepla a to pro zahřátí nebo za studena pro osvěžení. Je možné ho nadále zpracovávat například do dezertů nebo míchaných nápojů.
Další volby