Description

Vídeňský řízek na přepuštěném másle

Oblíbené jídlo českých domácností.

Yield
4 Servings
Preparation time
35 minut
Cooking time
15 minut
Total time
50 minut
Instructions
  • Telecí (plátky po 140 až 170 gramech), na dřevěném prkénku paličkou naklepejte na tloušťku asi 6 až 7 mm.
     
  • Z obou stran plátky osolte a opepřete.  
  • Připravte si obalování: na jeden talíř dejte mouku, v mělké misce rozšlehejte vejce a na druhý talíř nasypejte strouhanku. Připravte si ještě čistý talíř na obalené plátky. Troubu předehřejte na 150 °C, plech vyložte vrstvou papírových ubrousků.
     
  • Do velkého litinového hrnce nebo pánve nalijte arašídový či řepkový olej ve vrstvě asi 2 cm a na nízkém plameni ho pomalu zahřívejte na 130 °C. Pokud se cítíte rozmařile, nahraďte polovinu oleje přepuštěným máslem, ale řízky úplně stačí trochou takového másla skropit při podávání.
     
  • Plátky pak z obou stran obalte v mouce, ponořte do rozšlehaných vajec, s pomocí vidličky je nechte trochu okapat, přeneste do strouhanky a také obalte. Stejně pokračujte s ostatními plátky.

SMAŽENÍ

  • Kleštěmi ponořte do horkého oleje a smažte, dokud nedosáhne světle zlatohnědé barvy, 3 až 3,5 minuty. Dohlížejte na teplotu oleje, aby se pohybovala okolo 130 °C. Klíčovým faktorem je totiž právě teplota oleje: při nižší teplotě se řízek smaží déle, ovšem výsledkem jsou křehčí trojobal i maso.
     
  • Když si během smažení všimnete, že část masa vyčnívá nad hladinu oleje, jemně pohněte hrncem tam a zpět, aby se olej přelil přes maso. Druhá možnost je opatrně maso podle potřeby polévat olejem pomocí lžíce. Maso předčasně neobracejte, abyste trojobal nepropíchli a nevypustili tak páru, která vede k nadýchanosti.
     
  • Hotový řízek přeneste na připravený plech s papírovými ubrousky v troubě, abyste ho udrželi teplý. Před smažením každého dalšího plátku upravte teplotu oleje.
Poznámky

SERVÍROVÁNÍ

Až usmažíte všechno maso, vhoďte do horkého oleje nasekanou petrželku a 10 sekund ji smažte. Vyjměte ji děrovanou lžící a odložte na papírovou utěrku. Každý řízek na talíři polijte polovinou lžíce přepuštěného másla a ozdobte smaženou petrželí.

Podávejte s polovinou citronu na pokapání a přílohami podle své představy. Hodí se brusinková zavařeninapetrželkové brambory nebo okurkový salát.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer