Alkoholické nápoje
Alkoholické nápoje jsou nápoje obsahující přes 0,75 objemových procent ethanolu. Legislativně je alkoholický nápoj definován jako „nápoj obsahující více než 0,5 % objemových ethanolu“. Jejich požití způsobuje opilost: v menších dávkách (v závislosti na metabolismu jedince) uvolnění a euforické stavy, nebo pocity napětí, ve větších dávkách útlum, nevolnost až otravu.
Alkohol ethanol je omamná látka, obsažená v některých nápojích. Savci jsou schopni díky enzymu ADH4 trávit alkohol již milióny let.] Metabolizuje na acetaldehyd. Užíval se při rituálech či oslavách jako například mešní víno. U člověka způsobuje změny ve vnímání a chování. Alkohol je návykový (tělo si na něj zvykne a vyžaduje ho víc a víc), proto se řadí mezi drogy. V přírodě vzniká kvašením, při kterém kvasinky mění cukr na oxid uhličitý a alkohol. Začne-li se kazit jablečný mošt, dělají se v něm bublinky. Mošt kvasí a přestane být sladký (cukr se přeměnil), je nakysle trpký – „navinulý“. Podobným způsobem se vyrábí jablečné víno nebo víno z vinných hroznů, které daly nápoji jméno. Víno běžně obsahuje 10 až 15 % alkoholu, pivo přibližně polovinu, vyšších koncentrací již přirozenou fermentací nelze dosáhnout, takzvané pálenky se vyrábí destilací. Po konzumaci alkoholických nápojů nesmí lidé v mnoha zemích řídit dopravní prostředky, protože by mohli být nebezpeční sobě i druhým. Člověku, který alkohol nikdy nepije, se říká abstinent.
A
B
C
Č
D
G
H
K
L
M
- Madeira (víno)
- Medové víno
- Medovina
- Mezcal
- Mirin
- Mlíko
-
P
- Paj-ťiou
- Perry (nápoj)
- Pimm's
- Pivo
- Poitín
- Pomada
- Propinační právo
- Přípitek
- Pulque
- Punč
-
R
- Rīgas Melnais balzams
- Rum
- Rýžové víno
-
S
- Sabráž
- Sake
- Saké bomba
- Sangria
- Sekt
- Sherry
- Sodžu
-
Š
- Šampaňské víno
- Šóčú
-
T
- Tatratea
- Tequila
-
V
- Vaječný likér
- Vana Tallinn
- Vin Mariani
- Vinjak
- Víno
- Vodka
-
W
- Whisky