Skotská kuchyně (anglicky: Scottish cuisine) je soubor tradičních jídel a postupů při vaření specifických pro Skotsko. Má výrazné, vlastní rysy ale také sdílí mnoho s britskou kuchyní v důsledku zahraničních i místních vlivů ze starověku, středověku i novověku.

Skotsko oplývá množstvím zvěřiny, ryb, ovoce (hlavně lesních plodů) a zeleniny, které se hojně využívají v tradiční skotské kuchyni. Mnoho běžných skotských jídel je však bohatých na tuk, což přispívá k velkému množství srdečních chorob a obezitě v zemi. I přesto zažívá skotská kuchyně renesanci. V roce 2009 vlastnilo čtrnáct místních restaurací které podávaly tradiční nebo fusion kuchyni hvězdu Michelin.

K typickým skotským jídlům patří haggis, který je i skotským národním jídlem. K typickým nápojům patří skotská whisky.

Zdroj Wikipedia · Text pod CC-BY-SA license

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer