Kuchyně ve stylu Provence pochází ze stejnojmenné oblasti. Provence je země s bohatou historií. Rozkládá se na území jihovýchodní Francie a je součástí Provence-Alpes-Côte d'Azur, což je jeden z administrativních celků Francie, který má 31 400 obyvatel a hustotu osídlení 158 obyvatel/ km. 

Oblast Provence je výjimečná hlavně díky svým rozsáhlým vinicím, polím posetých levandulíi, ale i díky cypřišům nebo cedrovým lesům. Provence kuchyně je velmi  specifická díky výraznému provensálskému koření, jež je známé po celém světě.

 

Základ gastronomie pocházející z oblasti Provence tvoří tři základní suroviny. Kromě již zmiňovaného provensálského koření se v této kuchyni neobejdete bez česneku a olivového oleje. Všechny tři suroviny jsou velmi aromatické, což je pro tuto kuchyni typické. 

K jídlům jsou v Provence často podávány omáčky. Zřejmě nejznámější je omáčka Aioli, která je z česneku, vaječného žloutku a olivového oleje. Hojně používaná je také omáčka Rouille, která je z papriky.

Zdroj Wikipedia · Text pod CC-BY-SA license

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer