Norská kuchyně (norsky: Norsk mat) je podobná dánské kuchyni a dalším severským kuchyním. Je tradičně založena na rybolovu, který zajišťuje dostatek ryb a mořských plodů. Jsou to lososi (laks), sardinky, makrely, sledi, tresky, sumečci nebo slizouni. Stále je k dostání i velrybí maso. Plody moře jsou stále více využívány, od krevet, krabů až po ústřice. Oblíbené jsou i sladkovodní ryby - pstruzi, okouni či siveni. Ryby se tradičně nasolují, suší nebo udí.[1]

Rozsáhlé lesní porosty zajišťují dostatek zvěřiny. Norové tak zpracovávají maso ze sobů, losů, zajíců, kachen, koroptví nebo tamního bělokura.

V Norsku se vyrábí mnoho druhů sýrů. Gammelost (gammalost) je tradiční norský tvrdý sýr vyráběný z kravského mléka. Je nahnědle žluté barvy a pronikavé chuti i aroma z plísně. Jarlsberg je podobný Emmentalu, Norvegia je podobný holandské Goudě. Geitost nebo Brunost je hnědý kozí sýr vyráběný ze směsi kozího a kravského mléka.

Zdroj Wikipedia · Text pod CC-BY-SA license

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer