Černohorská kuchyně se dělí na přímořskou a kontinentální, v okrajových oblastech je ovlivňována kuchyní sousedů. Stále převládá spíše strava prostá a nepříliš rozmanitá, přesto se zde projevuje různorodost černohorské přírody. Místní strava je zdravá, neboť velká část Černé Hory je ekologicky čistá, neprodukují se zde žádné geneticky upravené potraviny, nepoužívá se umělých hnojiv a pesticidů. Stejně je živen i dobytek. Černohorci tak používají k přípravě pokrmů velmi kvalitní suroviny, což se projevuje na výsledných pokrmech.
Mezi speciality číslo jedna patří sušená šunka njegušský pršut, který je vyhlášen po celém světě. Podává se v nejvybranějších restauracích a i na královských tabulích. Specialitou číslo dvě je smaragdově zelený olivový olej z okolí Baru. Třetí lahůdkou je pikantní paprika s barbarskými olivami. Další specialitou jsou cicvara, popara, kačmak, paganice, pljeskavica, čevapi, džigerica, ražniči, mješane meso, ovčí mléko, čorba, turska kafa, Knjaz Miloš, rakije, Balkánský salát, urebes a další pochoutky…
Zdroj Wikipedia · Text pod CC-BY-SA license