Description

Kukuřice - klas - vařená

  • Větší hrnec naplňte vodou. Velikost hrnce zvolte podle množství vařených kukuřičných klasů.
  • Vodu v hrnci uveďte do varu. Jakmile voda začne vařit, přidejte do hrnce kukuřici a hrnec zakryjte pokličkou. Všechny kukuřičné klasy by měly být zalité vodou, aby se mohly vařit po celém povrchu.
  • Vařte 10-15 minut v závislosti na tom, jak měkkou chcete kukuřici mít.
  • Když si myslíte, že je kukuřice uvařená, opatrně vodu slejte tak, aby Vás neopařila unikající pára. Vyjměte kukuřičné klasy. POZOR - klasy budou velmi horké a v ruce je určitě neudržíte!!!
  • Na uvařená klas můžete dát trochu soli, bylinek nebo koření. Klasické dochucení je posolením, případně potřením máslem.
Yield
4 Servings
Preparation time
10 minut
Cooking time
10 minut
Total time
20 minut
Instructions
  • Větší, asi 5-ti litrový hrnec naplňte vodou. Velikost hrnce zvolte podle množství vařených kukuřičných klasů.
  • Hrnec s vodou postavte na vařič (sporák...) a vodu uveďte do varu.
  • Kukuřičné klasy do vroucí vody vkládejte pomocí kuchařských kleští po jednom. Přitom dávejte velký pozor na opaření párou nebo horkou vodou.
Poznámky

DOPORUČENÍ

  • Když přidáte do vody na vaření lžíci soli, bude slanější každé zrnko klasu.
  • Když přidáte do vody na vaření lžíci cukru, rozjasní to chuť kukuřice.
  • Kukuřice se dá "prohřát" i v mikrovlnné troubě, ale není to ono...
  • Kukuřice se připravuje na grulu většinou tekdy, když grilujte jiné potraviny nebo zeleninu.
  • V mexické kuchyni se kukuřice po grilování potře trochu másla a kořením "Tajin". Jedná se o směs jemného vápna a chilli.
Source
  • Na vaření je vhodná kukuřice středně zralá. Ideální je když zrna klasu začínají lehce žloutnout a jsu ještě měkká. Tvrdá kukuřičná zrna už se do měkka uvařit nedají, nebo už budou příliš tvrdá na okusování přímo z klasu.
  • Kukuřičné klasy se musí oloupat - zbavit listů i vláken. Doporučuji klasy omýt vodou - zbavíte je tak případného hmyzu.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer